София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

24 туроператора по-малко в Националния регистър

Не са предоставили задължителна застраховка

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Националният регистър на туроператорите намаля с 24 компании, които бяха заличени със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова по мотивирано предложение на Експертната комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма.
 
Осемнадесет от потърпевшите са премахнати, тъй като нямат задължиетлната застраховка „Отговорност на туроператора“, която е абсолютна задължителна, за да имат право легално да извършват дейността си.
Министерството припомня, че заличените дружества няма да бъдат премахнати от Националния туристически регистър, но ще бъде отразена заповедта за заличаването им. Целта е ползвателите на услугите им да разполагат с информация за актуалния статус на фирмата.
 
През следващите две години, считано от датата на издаване на заповедта заличените дружества нямат право да заявява регистриране за извършване на туроператорска дейност.