София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

25 март – Часът на Земята

96 български общини се включват в отбелязването на празника на природата

7 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

„Загаси светлините, отвори очи за планената!“ е мотото на тазгодишното честване на празника на природата – Часът на Земята. Часът на Земята е най-голямата инициатива на Световния фонд за дивата природа WWF. Екипът на WWF организира традиционно събиране в София в градинката пред Народния театър, където между 20.30 и 21.30 часа ще бъде изгасено осветлението на фасадите на емблематични софийски сгради.

По случай празника са организирани още ателие за рисуване със светлина и традиционно огнено шоу.

На 25 март милиони хора в над 170 държави и над 7000 града по света ще загасят светлините в продължение на 1 час, за да привлекат вниманието на съграждани, бизнеса, учени и правителства към спешната нужда от действия срещу влошаващите се климатични условия.

Инициативата Часът на Земята се провежда от 2007 година насам. Началото на кампанията бе дадено преди 10 години в Сидни, като към нея се прояви голям интерес.

До момента 96 български общини са заявили, че ще се включат в празника, като чествания ще има в големите градове в България – Бургас, Казанлък, Хасково, Каварна и други. Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил също заяви, че подготвя символично отбелязване на празника. Скироте са предвидили нощно изкачване и спускане със светлини от Черни връх, което е преденазначено за добре подготвени и опитни хора.