София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Протестите в Скопие продължават

Бойко Борисов се е обадил на македонския президент

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е обадил на македонския президент Георге Иванов по повод на сблъсъците в Скопие в четвъртък вечерта, когато протестиращи нахлуха в парламента и биха депутати. Протестът започна, след като депутатите от Социалдемократическия съюз на Македония и от албанските партии избраха Талат Дажафари за председател на парламента.

Смята се, че това е сделка, срещу което албанските партии ще подкрепят кандидатурата на лидера на СДСМ Зоран Заев за министър-председател, след което ще бъде приложена т.нар. Тиранска платформа, предвиждаща въвеждане на албанския като втори официален език и промяна на държавните символи.

Протестиращите превзеха парламента и биха депутатите, сред които и Зоран Заев.

По последни данни около 100 човека са пострадали при ескалацията на насилието.

В разговора си с македонския президент  Борисов подчертал, че демокрацията не допуска насилие и е призовал за разум, спокойствие и единение в Македония.

Президентът Иванов е благодарил за съпричастността на българския народ.

Междувременно полицията успя да изтласка протестиращите от парламента. Сутринта протестът продължи, но вече извън сградата на Събранието.