София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Петролът продължи да поевтинява

По бензиностанциите в България няма промяна

7 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Петролът продължи да поевтинява, като в петък сутринта сортът „Брент“ загуби още 2,4 % от стойността си и се търгуваше за 47,41 долара за барел – на нивата от ноември миналата година. Американският лек суров петрол също поевтиня до 44,45 долара.

Основните фактори за падането на цената са увеличеното производство в САЩ и неспособността на страните от ОПЕК и други големи производители като Русия да спазват споразумението за съкращаване на добивите.

Очаква се в края на месеца да се проведе среща на ОПЕК, където да бъде направен опит споразумението за намаляване на добивите да бъде продължено с още половин година. То изтича на 1 юли.

В същото време цените по бензиностанциите в България остават непроменени от доста време насам, след като повечето от големите вериги ги повишиха до 2,11 за литър А-95 и също толкова за литър дизел, когато пертолът надхвърли 55 долара.