София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жълт код за дъжд в половин България

Очакват се до 25 литра на кв. м

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За 13 области в страната е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевици, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките. Кодът е валиден за областите: Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

От НИМХ прогнозират, че в тези области ще има краткотрайни и интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се и градушки. Очакваните количества валежи са 15 - 25 л/кв.м, но локално ще има и повече.

Във вторник времето е предимно облачно, с температури в по-голямата част на България между 16 и 21 градуса, по морето – 15-18, над 2000 метра – 6 градуса, с валежи през втората част на деня, често придружени и с гръмотивици.

В сряда ще е сравнително студено, с променлива облачност, значителна преди обяд, на места ще има и слаби превалявания.

В четвъртък вятърът ще се ориентира от юг и ще започне бързо и чувствително затопляне. Ще преобладава слънчево време, с купеста облачност в следобедните часове.