София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

26 души загинаха при революцията във Венецуела

САЩ искат извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

пропускане
5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

За четири дни на протести и размирици във Венецуела са загинали 26 души, предаде Франс прес, позовавайки се на организацията Център за наблюдение на гражданския конфликт в страната.  7 от тези 26 загинали, са били убити в Каракас по време на протестното движение. Припомняме че хиляди се включиха в революцията във Венецуела при смяната на властта. Безредиците избухнаха  ден, след като лидерът на опозицията се обяви за временен президент. Хуан Гуайдо получи подкрепата на международната общност за опита си да свали, както сам я нарече - "диктатурата" на президента Николас Мадуро.

Гуайдо дори обяви в четвъртък възможна амнистия за Мадуро, ако доброволно се откаже от властта.  

Същевременно директорът на неправителствената венецуелска организация "Венецуелски наказателен форум" Алфред Ромеро каза, че в хода на протестите срещу режима на Мадуро в периода 21-23 януари във Венецуела са били задържани около 330 души, предаде ТАСС.

Междувременно стана ясно, че САЩ са поискали официално да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията във Венецуела.

Американското искане е за заседание, което да започне в 9 ч. източноамериканско време в събота. Сега председателството на Съвета, което през януари е в ръцете на Доминиканската република, трябва да вземе решение дали ще има такова заседание, кога ще се проведе то и в колко часа.

Русия обаче се противопоставя на подобно заседание, защото това бил един "вътрешен за Венецуела въпрос", който не заплашва международния мир и сигурност.

Гуайдо вече е признат от страните от групата на Лима, с изключение на Мексико, както и от Албания, Грузия, САЩ и Организацията на американските държави. Редица страни от ЕС говориха в подкрепа на венецуелския парламент и изразиха надежда, че ще бъдат проведени избори за разрешаване на кризата. В подкрепа на Мадуро пък се изказаха Русия, Боливия, Иран, Куба, Никарагуа, Турция. Беларус и Китай призоваха за мирно разрешаване на всички противоречия и против външната намеса, генералният секретар на ООН призова за диалог за разрешаване на кризата.