София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

26-годишна украинка начело на митницата в Одеса

Юлия Марушевска е дипломирана студентка активистка

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Юлия Марушевска е 26-годишна дипломирана студентка активистка, която е назначена начело на митническата служба в черноморското пристанище в Одеса. Президентът Петро Порошенко я поставя на поста преди седем месеца, веднага след уличните протести през 2014 г., които свалиха от власт проруския президент.

Шефката на митническата служба в черноморското пристанище Одеса казва, че досега постът й е бил такава "златна мина", че подкупът за него е достигал до 5 милиона долара. "Всичко беше напълно непредвидимо", каза Юлия Марушевска пред Ройтерс, добавяйки, че митническите служители са се възползвали от липсата на яснота за митата на стоките и за времето за обработката им, за измъкване на подкупи от фирмите.

Извършените от Марушевска първоначални реформи, отчасти финансирани с пари от САЩ, са сериозни: "Уволнихме всички шефове на отдели", каза тя и добави, че и ръководителите на митническите пунктове също са изгубили работата си.

Новите митнически служители се назначават чрез силно конкурентен процес и са обучавани в САЩ, които заедно с Европейския съюз отпускат финансова помощ срещу реформи.

Марушевска откроява публикуването на митническите тарифи онлайн и съкращаването на броя на инспекциите сред основните си постижения, но заплашва да напусне заради чувството на безсилие от забавеното въвеждане на нова компютърна система и построяване на нов терминал.