София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

26 хиляди души са задържани във връзка с преврата в Турция

Германия подкрепя арестите сами при спазване на международното и европейско право

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи днес, че общо над 26 хиляди души са били задържани във връзка с неуспелия опит за преврат в страната на 15 юли, предадоха "Ройтерс".
Боздаг, който говори в интервю за Анадолската агенция, каза още, че 16 хиляди са оставените в ареста.
Германия подкрепя съдебното преследване на извършителите на осуетения опит за преврат на 15 юли в Турция, но при спазване на международното и европейско право. Това заяви германският заместник-министър на външните работи Маркус Едерер. 
Едерер приветства полученото от властите в Турция потвърждение, че тези норми ще бъдат спазвани. 
По повод на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за преврата, министърът каза, че неговата роля в метежа е "факт, известен на всички".
Турция настоява за екстрадицията на Гюлен, който живее в доброволно изгнание в САЩ от 1999 г., но досега Вашингтон не е откликнал на искането. 
"САЩ трябва да съдействат за безусловната екстрадиция на Фетхуллах Гюлен в Турция", подчерта турският министър на правосъдието.
Боздаг заяви, че на 15 юли, когато бе извършен опитът за преврат, и на 7 август, когато 5 милиона души се събраха в Истанбул на митинг в подкрепа на демокрацията, турският народ е изпратил послание, "както до приятелите, така и до враговете си, че занапред в Турция не може да се извършват преврати", защото народът "никога няма да го позволи".