Гледай
на живо

Арестуваха митничари на граничния пункт "Кулата"

Причината е съмнения за участие в корупционна схема

Арестуваха митничари на граничния пункт "Кулата" Арестуваха митничари на граничния пункт "Кулата". Причината е съмнения за участие в корупц... thumbnail text

Арестуваха митничари на граничния пункт "Кулата". Причината е съмнения за участие в корупционна схема. " С мерки по закона за МВР 24 часово задържане, бяха 23 лица. Основно митнически инспектори от „Кулата“. Досъдебното производство е образувано за организирана престъпна група, извършваща корупционни престъпления – получаване на подкупи“ , заяви Иван Гешев, прокурор. До края на днешния ден ще бъде преценено колко от тези задържани лица ще бъдат привлечени като обвиняеми или и за колко от тях няма да бъдат събрани достатъчно доказателства, за да се докаже дали са виновни, и ще бъдат разпитани в качеството си на свидетели. Схемите, които са действали на територията на пункта са няколко. „ Вземало се е такса на определен кръг фирми, които са на абонамент при организираната престъпна група. Цената е между 50-100 лева на камион. Тези пари са давани, за да се избегне меренето на камиона и да се избегне проверката им. Кантарджията си е водил негово си счетоводство, в което отбелязва кога е минал камиона и регистрационен номер“, обясни Гешев.

Той допълни, че плащането се е осъществявало в края на всеки месец. В края на смяната си кантарджията е предавал записките си на началник смяната на пункта, а той от своя страни ги е давал на друг митнически инспектор, който е бил връзката със собствениците на транспортните фирми.

При другата престъпна схема се измерва колко е тежестта на товара. Ако се установи претоварване се иска определена сума. „когато се констатира претоварен определен камион. Сумата е различна, в зависимост от претоварването. В случай, че се констатира това на кантара, не нулират системата и предлагат на съответния шофьор да мине втори път срещу 100 или над 100 евро. При преминаване с по-висока скорост не се отчита претоварването и камионът преминава“, обясни Гешев.

Третата схема е свързана с винетните стикери, които продавали вече продадени винетки. Има информация за 6 транспортни фирми, които редовно са участвали в схемата, но не бяха посочи кои са те. Предполага се, че групата има ръководител. Нивото, което е стигнато разследването е началник-смяна.