София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

27 служители на Спешна помощ във Велико Търново депозират оставки

Спешна помощ в Горна Оряховица с денонощна жива охрана

пропускане
5 годиниЗдраве 7 Боряна Райчева

27 са вече служителите депозирали оставки във филиала за спешна помощ в Горна Оряховица. Министър Кирил Ананиев даде своето съгласие в центъра да бъде назначена охрана с физическо присъствие , като парите ще бъдат осигурени от Здравното министерство. В момента се водят разговори с охранителни фирми от областта. Междувременно от Районната колегия на Български лекарски съюз във Велико Търново започват предоставяне на безплатна правна помощ за пострадали на работното място медици.

27 от общо 48 медицински служители подадоха оставки в Спешното отделение в Горна Оряховица. Поводът за това е случай от миналата седмица, при който 35-годишна жена удари с телефона си фелдшерката Наталия Армянова. Това е петото физическо посегателство върху медицински работник за тази година и причината за масовите оставки.


Една от подалите оставка е д-р Виолета Пашова, която е и началник на филиала в Горна Оряховица. Тя е категорична, че подалите оставки служители няма да оттеглят оставките си, ако не им бъдат изпълнени желанията.


Българският Лекарски съюз в региона излезе със становище, в което е посочено, че ще бъде осигурена правна защита на всички служители и е недопустимо медицински работници и лекари, които искат да помогнат на пациенти да бъдат наказвани с насилие. Ще настояват за прилагане на най-голямата строгост на закона.

От Българския лекарски съюз настояват за провеждането на национална дискусия по въпроса с Министерството на здравеопазването, както и парламентарната Комисия по здравеопазване. От местната лекарска колегия искат и пакет от мерки за ангажирането на пациента в грижата за собственото си здраве. В същото време медиците искат изграждането на социални кабинети, в които лекарите да преглеждат безплатно на ротационен принцип и по този начин да облекчат Спешна помощ, която към момента се използва и за обикновени прегледи.