София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

27 заподозрени за атентата в Истанбул са задържани в Измир

Операцията по задържането е проведена тази сутрин

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Турската полиция задържа 27 заподозрени, свързани с терористичната групировка „Ислямска държава“ и в съучастие в нападението над нощния клуб в Истанбул, пише вестник Хюриет.

Операцията е протекла тази сутрин в провинция Измир в западна Турция. По данни на агенция Франс прес сред сред арестуваните са членовете на три семейства, емигранти от Средна Азия и Сирия.

Съобщава се, че някои от задържаните са живели в едно жилище в град Коня, в централната част на страната, с предполагаемите извършители на атентата.

Агенцията цитира местните медии, които междувременно съобщават, че терористът избягал от местопрестъплението, взел такси до уйгурски ресторант в района на Зейтинбурну, в който се укривал, взел пари и се разплатил за престоя си.

Управителят на ресторанта заявил, че полицията е задържала седем служители на заведението от китайския квартал Синцзян.

По-рано беше съобщено, че извършителят на атентата може би е от уйгурски произход. По данни на вестник „Хабертюрк“ той е пристигнал в Турция със семейството си с фалшиви документи. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че властите са установили самоличността на престъпника.