Гледай
на живо

Валери Симеонов се срещна с представители на работодателските организации

Класовете за прослужено време трябва да отпаднат

Валери Симеонов се срещна с представители на работодателските организации Вицепремиерът Валери Симеонов се срещна с представителите на работодателските организации. На с... thumbnail text

Вицепремиерът Валери Симеонов се срещна с представителите на работодателските организации. На срещата бе решено да отпадне клас прослужено време и да се изработи механизъм за определяне на минималната работна заплата. Тази идея първо трябва да бъде решена от Националния съвет, но Симеонов заяви, че е склонен да застане зад нея.

"Лично аз подкрепям това решение и смятам, че то ще намери и подкрепа в Тристранния съвет, тъй като това е един остатък от по-други трудово правни взаимоотношения, от времето на класовите взаимоотношения. Смятам, че е уместно да отпадне този клас, да бъде въведен в заплатата и по този начин да се поизчистят статистиките, свързани с минималната работна заплата. Защото когато се дава минимална работна заплата не се казва, че към нея има и клас за хората, които имат съответното прослужено време за да го получават.", обясни Симеонов.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал поиска да се поощрява производителността на труда, а не мързела. Според него клас прослужено време дискриминира младите служители.

"Непредвиждаме и не предполагаме, и не целим понижаване на доходите като отпадне класа. Ние сме предложили класът да се включи в основната заплата. Всички хора да запазват доходите си такива, каквито са към тази дата и от там нататък заплатата расте в зависимост от ръста в производителността, в продажбите и т.н.", поясни Велев.

Вицепремиерът допълни, че конкретен механизъм за определяне на минималната работна заплата не са обсъждали на срещата с работодателските организации.