София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Орден „Стара планина“ за холандския посланик в България

Той разкритикува съдебната ни реформа

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Държавният глава Румен Радев удостои с орден „Стара планина“ първа степен извънредния и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в София Томас ван Орсхот. Орденът се присъжда за големи постижения в развитието на двустранните отношения между двете държави. Румен Радев заяви, че в мандата на Орсхот отношенията между България и Нидерландия са се развили в дух на приятелство, а общата мисия между двете държави е ЕС да е по-мирен и по-проспериращ. „ Искам да благодаря за експертната помощ от Кралство Нидерландия за покриване на критериите за членство ни в Шенген. Благодаря за тясното сътрудничество на ниво полиция, граничен контрол и експертна помощ за реформа в правосъдната система“, заяви Румен Радев.

Държавният глава отбеляза, че през 2015 инвестициите от Нидерландия в България са над 700 млн. евро и все повече български деца продължават обучението си в Холандия. Посланикът на Кралство Нидерландия в София Томас ван Орсхот благодари за указаната чест и заяви, че двете държави имат общите ценности и са изправени пред общите предизвикателства. Той добави, че страната ни е добър партньор в ЕС, но икономиката ни не е достатъчно развита. „Ние сме критични по отношение на реформата в съдебната система. Икономическото развитие и върховенството на закона трябва да вървят ръка за ръка“, заяви Томас ван Орсхот. Той добави, че двете страни имат какво да предложат една на друга.