София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

28 години от падането на Берлинската стена

Тя беше символ на разделението

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

На 9 ноември 1989 година падна Берлинската стена. Построена през 1961 година, за да спре бягството на източногерманците в Западен Берлин, Стената се превърна в символ на разделението не само на Германия, но и на цяла Европа, както и на безсилието на комунистическия режим в Германската демократична република да спре търсещите по-добър живот свои поданици.

На 9 ноември министър-председателят на ГДР Гюнтер Шабовски обяви отпадането на ограниченията за излизане от страната, след което хиляди хора се събраха на "Потсдамер плац“ и започна демонтажът на омразната стена.

Падането на Берлинската стена беше знак, че краят на комунистическия режим в Източна Германия е близо. След по-малко от година ГДР престана да съществува, обединявайки се с Федерална република Германия.

Премахването на Стената беше кулминацията на разпадането на тоталитарните комунистически режими в Източна Европа.

На 10 ноември 1989 година в България беше свален Тодор Живков, а към края на месеца комунистите сдадоха властта и в Чехословакия. В Румъния малко преди Коледа беше свален и разстрелян комунистическият лидер Николае Чаушеску.

Днес от Берлинската стена са запазени малки участъци, за да напомнят за времето, когато Германия беше разделена.