София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

28 милиона за закъсали болници

Спешна помощ часове преди протеста

6 годиниЗдраве 6 Боряна Райчева

Министерството на здравеопазването отпусна над 28 милиона лева за общински болници по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 г. Парите са предназначени за около 100 болнични заведения, някои от тях – в труднодостъпни региони.

За днес са насрочени протести на работещите в общинските болници с искане за подобряване на условията на труд и по-високи заплати.

По оценка на министерството дълговете на общинските болници са малко над 100 милиона лева, от тях 44 милиона са просрочени.

Министерството изразява готовност да помогне за преструктурирането на общинските болници по модела, по който това е направено с държавните, но посочва, че главната отговорност за това е на общините.

"МЗ категорично смята, че евентуално преобразуване на някои многопрофилни болници за активно лечение в диагностично-консултативни центрове, не би оказало негативно влияние върху достъпа на населението до медицинска помощ", се казва в съобщение на ведомството.