София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Отбелязваме Световния ден на контрацепцията

ПОДХОДЯЩАТА ВЪЗРАСТ ЗА ПЪРВО РАЖДАНЕ Е МЕЖДУ 18 ДО 27 ГОДИНИ

7 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Броят на хората на Земята нараства прогресивно, това показват данните на Фонда на ООН за населението. В края на 2016г. човечеството е наброявало 7.4 милиарда души. Очакванията са до 2100-ната година да стигнем 10 милиарда, което според експертите е горната граница, над която планетата ни няма да може да ни осигурява необходимите ресурси от храна и вода.

Населението на България към 2017-та пък е малко над 7 милиона, като родените до този момент на годината са близо 50 000, а починалите почти 70 000 души. На този фон, на 26 септември за единадесети пореден път, отбелязваме Световния ден на контрацепцията.

На каква възраст жените в България избират да станат майки и достатъчно запознати ли са младите момичета с това как да се предпазват от нежелана брименност, с тези и други въпроси се обърнахме към д-р Иван Диков- акушер-гинеколог в Университетска болница „Майчин дом“-София.

Гинекологът не крие, че проблемът с ниската възраст, на която някои жени, все още самите те деца, избират да станат майки, остава актуален.

Лекарят е категоричен и затова, че в България ражданията при част от обществените групи са се превърнали в доходен бизнес.

Според специалиста, страната ни, за съжаление, се харектеризира с висок процент на жени, ставащи майки за първи път под 18 или над 40 години.

Освен в „Майчин дом“-София, д-р Диков дълги години е работил и в различни други болнични заведения. Във всекидневнатата му работа с пациенти, често му се е налагало да се сблъсква и с агресия от тяхна страна.

Пътят за избягване на подобни конфликти, според специалиста, минава през умението за диалог, което както пациента, така и работещите в здравеопазването трябва да развият у себе си. А дали започналата вчера национална кампания за защита на лекарите „Да спасяваш е пизвание, не заслужава наказание“, ще помогне за това, предстои да разберем.