София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Затвор за лидера на социалдемократите в Румъния

Ливиу Драгня е обвинен за злоупотреба със служебно положение

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на Социалдемократическата партия в Румъния и председател на Камарата на депутатите Ливиу Драгня бе осъден на 3 години и 6 месеца затвор за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение и подбуждане към фалшификация. Присъдата на съда не е окончателна и подлежи на обжалване.

Драгня е осъден за периода, когато беше председател на Окръжния съвет на окръг Телеорман - от 2000 до 2012 г.  Според обвинението той се е намесил в работата на председателя на Съвета на окръг Телеорман по отношение на заетостта в Главната дирекция за социална помощ и закрила на детето в Телеорман. Драгня е съдейства за две работнички да се водят на работа в дирекцията, да получават заплати, но всъщност те не са работили там. Въпросните работнички са били на служба към окръжната организация на Социалдемократическата партия.

Няколко клона на партията на Ливиу Драгня в страната изпратиха подкрепящи съобщения до лидера си след осъждане му. Основното послание е, че председателят на партията се ползва с презумпцията за невинност и като такъв трябва да остане председател на Камарата на депутатите и на партията. По закон Драгня може да остане председател на Камарата на депутатите, докато обжалва и няма произнесена окончателна присъда.

Днес Социалдемократите ще се срещнат в Националния изпълнителен комитет, за да обсъдят осъдителната му присъда.

В същото време премиерът на Румъния Виорика Дънчила подчерта, решението на съда не е в съотвествие със закона и че съдът е постановил присъдата за подбудителство към злоупотреба със служебно положение, въпреки че Конституционният съд частично отхвърли това престъпление . "Силно вярвам в невинността на президента на СДП и го уверявам за цялата ми подкрепа за ръководството на партията и Камарата на депутатите", каза тя.

От своя страна бившият премиер Виктор Понта и бившият президент на Румъния Траян Бъсеску поискаха оставката на Ливиу Драгня както от поста му на лидер на СДП, така и от Камарата на депутатите.