София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

30 хил. лв. глоба за онлайн магазин за мебели наложи КЗП

Търговецът няма право да прилага нелоялната практика в бъдеще

8 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

30 000 лв. глоба ще трябва да плати онлайн магазин за мебели. Комисията за защита на потребителите забрани на магазина да представя нереални намаления, които подвеждат клиентите да сключат неизгодни договори.

Търговецът няма да има право да прилага нелоялната практика в бъдеще, а за установеното нарушение. Съгласно Закона за защита на потребителите ще му бъде наложена санкция.

Контролният орган установи, че търговецът е обявил на сайта си отстъпки от 23% и 33% на някои модели на предлаганите от него мебели. В хода на проверката той не е успял да предостави убедителни доказателства, че съответните артикули са продавани на посочената стара цена поне един месец преди обявяването на намалението, каквото е изискването по закон.

Отстъпка в размер на 1/3 или дори 1/4 от цената на по-скъпи стоки, каквито са мебелите, несъмнено би повлияла на потребителя при вземането му на решение за покупка, подчертават от комисията.

От Комисията съветват хората преди да направят своя избор, да открият и сравнят повече предложения на няколко търговци за интересуващите ги продукти. За да направят най-подходящия за тях избор, е важно при съпоставката да обърнат внимание не само на цената, но и на някои основни характеристики като материали, от които са изработени, условия за доставка и монтаж, поддръжка и гаранционна отговорност.