София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

30% ОТ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ПОД ПРАГА ЗА ЕНЕРГИЙНА БЕДНОСТ

ПРЕДЛАГАТ СЕ РЕШЕНИЯ ЗА СПРАВЯНЕ С ПРОБЛЕМА

8 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

30% от българското население е под прага на енергийната бедност. България е една от страните в ЕС с най-висока енергийна бедност по данни на Евростат.

Това обяви днес енергийният министър Теменужка Петкова по време на участието си в конференцията „Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора".
Тя продължи с това, че първо трябва да кажем кои спадат към тази група. Според нея е нужно да се разработи дефиниция за тази категория лица. Да се определят ясни и обективни критерии, за да могат помощите да отиват там, където са най-нужни.
Един от вариантите за справяне с проблема е създаването на „социална тарифа“, която ще обхване най-уязвимите потребители, ще им позволи ползването на определено количество електроенергия необходима за най-неотложните ежедневни нужди. Има възможност също да се определи категория лица, които са в тежко здравословно състояние и се нуждаят от поддържащо лечение с апаратура. Идеята е при тях да има разсрочване на плащанията за електроенергия и токът да не бъде спиран при финансови затруднения от страна на потребителите.