София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

30% от руснаците одобряват сенчестата икономика

Съотношението зависи от нивото на доходите

7 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

Почти една трета от анкетираните от Центъра за социално-политически мониторинг (Руската академия на националната икономика и публична администрация) руснаци смятат, че е необходимо да се наруши законът, за да се подобри качеството на живот. Според RBC, това мнение се споделя и от средно 30% от анкетираните. Съотношението зависи от нивото на доходите – колкото по-ниско е то, толкова повече анкетираните са склонни да нарушават закона.
Става въпрос за сивата икономика и ненаказателни нарушения - например, отказът да бъде подписан официален трудов договор или регистрацията на юридически лица за бизнес дейности.
Руснаците масово одобряват различните проявления на сивата икономика, доказателство за това е участието им в сенчестите икономически процеси, предразположението им да нарушават нормите на закона, пишат авторите на изследването.