София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

300 000 европейци-жертва на „невидимия убиец“

През 2030 г. ХОББ ще бъде втора причина за смърт в света

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Чували ли сте за невидимия убиец? Ако не сте, ние ще ви разкажем.  Хронична обструктивна белодробна болест, по-известна като ХОББ, всяка година става причина за смъртта на около  300 000 души в цяла Европа, което я нарежда като трета причина за смърт в света в момента, а през 2030 г. се очаква да заеме второто място.
Основните симптоми на болестта са задух, хронична кашлица и продукция на секрет, като те се проявяват най-силно сутрин.
Във връзка с отбелязването на 16-ти ноември на свеовния ден на страдащите от това малко познато заболяване, Александровска болница организира разяснителна кампания и проведе безплатни прегледи. Те включваха дихателен тест, преглед при пулмолог, както и разговор с психолог, тъй като с напредването на болестта се засилва тревожността, като се стига и до депресия.
Иван Зашев е на 83 г. и е бивш служител в Кремиковци. На работата си там дължи и диагнозата  хронична обструктивна белодробна болест.
За разлика от Иван, изследването на Веселин показва, че той е почти напълно здрав.
Лекарите посочиха и редица проблеми, с които страдащите от болестта се сблъскват. На първо място в България изобщо няма регистър на страдащите от ХОББ, освен това те са принудени да заплащат сами дихателните си апарати. Цената на един такъв е 2000 лева при закупуване и 100 лева месечно при наем. Недостатъчен е и броят на полагащите се  плануваните прегледи.