София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

3000 полицаи на обучение срещу битовата престъпност

До края на годината се очаква в МВР да преминат обучение около 3000 полицаи, които да се грижат за сигурността на гражданите

7 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Чрез създаването на 255 местни комисии от МВР искат да ангажират различни институции, които да сътрудничат при борбата с битова престъпност.

Според вицепримиера и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова правителството ще се занимава с организацията и налагането на определени административни мерки за поддържане на реда и сигурността. Бъчварова наблегна, че ролята на социалните и данъчни служби и на инспекторите в образованието е от изключително значение за съвместната им работа. Тя обаче уточнява,че не всяко населено място ще разполага с полицейски патрул.

Отпуснатите средства са задействали началото на организацията, а 2 милиона лева ще бъдат изпозвани за закупуването на 300 нови полицейски автомобила. Според Бъчварова броят на имигрантите в нашата страна е намалял и през последните дни опит за преминаване на границата правят от 2 до 4-ма души. Тя споделя,че миналата година броят на бежанците, извадени от страната, е нараснал със 70 процента, а 1400 афганистанци са изпратени обратно в страната им.

Вицепремиерът в оставка се надява следващото правителство да продължи работата в организацията и е изготвила списък на своя наследник в МВР.