София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каталуния обявява независимост на 27 октомври?

Причината е активиране от страна на Испания на член 155 от Конституцията

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Парламентът на Каталуния най-вероятно ще обяви едностранно независимост на региона на 27 октомври, съобщи в. „Расон”. Каталунският лидер Карлес Пучдемон и заместникът му Ориол Жункерас обсъдили положението и се договорили идната седмица да обявят излизане от състава на Испания, пише „Расон”. Очаква се днес регионалният парламент да определи дата за заседание в пълен състав, за да бъде обявена независимост.

Каталунските власти се решили на тази стъпка след като в събота министър-председателят на Испания Мариано Рахой заяви, че активира член 155 от Конституцията, който никога досега не е бил прилаган. С негова помощ Мадрид иска да освободи от длъжност членовете на каталунското правителство. Освен това, централните власти искат да бъдат свикани регионални избори не по-късно от половин година, но това трябва да бъде одобрено от сенатът на Испания.

От своя страна, вчера, външният министър на Испания Алфонсо Кеседо, каза: „Ние нямаме намерение да арестуваме никого, както и нямаме намерение да отнемаме автономията на Каталуния. Истината е, че властите на тази област игнорират нормите и правилата на управление на региона“, заяви Кеседо в интервю за БиБиСи.
Той допълни, че възстановяването на конституционния ред и каталунските закони, правителството на Испания е принудено почти насила, в съответствие с върховния закон на страната.

Припомняме, че на 1 октомври в Каталуния се проведе референдум за излизане от състава на Испания. Участваха 2,28 млн. от общо 5,31 млн. гласоподаватели, но 90,18% от тях се обявиха за независимост. Мадрид обяви референдума за незаконен и не признава резултатите му.