Гледай
на живо

България е единствена в ЕС без необлагаем минимум

„Да спрем машината на неравенството“ внесе подписка в НС

България е единствена в ЕС без необлагаем минимум 30 664 подписа е внесла в Народното събрание инициативата „Да спрем машината на неравенст... thumbnail text

30 664 подписа е внесла в Народното събрание инициативата „Да спрем машината на неравенството“. Това съобщи в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ координаторката Мирена Филипова.

Инициативата е подкрепена от няколко извънпарламентарни партии, както и от КТ „Подкрепа“.

Филипова посочи, че се навършват 10 години от въвеждането на плоския данък, но инициаторите на подписката слагат акцент върху необлагаемия минимум.

България се превърна в единствената държава в ЕС, в която няма необлагаем минимум върху доходите на физическите лица, коментира тя.

Петицията не е за отмяна на плоския данък, каза още Филипова и даде за пример Румъния, където при въвеждането на плоския данък необлагаемият минимум е запазен.

От инициативата предлагат необлагаемият минимум да бъде 510 лева, колкото ще бъде минималната заплата от началото на 2018 година.

България е на първо място в ЕС по неравенство на доходите. Разликата в доходите на най-богатите 20 %  у нас и най-бедните 20 % е 7,9 пъти, подчерта Мирена Филипова.

Всеки четвърти човек в България е в риск от бедност и този показател също е сред най-високите в Европа, добави тя.