София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

32% от българите са ставали свидетели на агресия

Обществото не проявява крайности, според проучване

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

32% от българите са били преки свидетели на агресивни действия или са били участници в тях в последната една година, това показват данните от експресен сондаж на „Галъп интернешъл“.

Асеновградският случай предизвиква тревога, но обществото не проявява крайности.

Обезпокоителен е делът на хората, които свидетелстват, че в последната една година са ставали свидетели на агресия или са били участници в нея – една трета от запитаните отговарят положително. Процентът е тревожен на фона на зачестилите медийни информации за случаи на агресивно поведение.

Въпреки всичко, по казуса в Асеновград българите не стигат до крайности – съзнателно беше проверено екстремно твърдение (да се изселят всички роми). То не среща преобладаваща подкрепа – 53% се изказват негативно по тази идея, макар да има и 36%, които се съгласяват. Тези 36% са доказателство за наболял обществен проблем, който съдържа сериозен потенциал за негативно развитие.


Проучването е направено сред 800 души, чрез панелна методика, която позволява представителна за пълнолетното население на страната структура на извадката.

Сондажът е независим от външно финансиране и е част от изследователската програма на агенцията. Проведен е от 4 до 6 юли.