София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Медиците от "Пирогов" на протест

Искат оставката на директора на болницата, проф. Балтов

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева


Лекари, сестри и санитари от института за спешна помощ „Пирогов” излязоха на протест срещу ръководството на болницата. Медиците обвиняват шефовете на болницата в лошо управление, спорни назначения, раздуване на административния щат, реваншизъм и липса на кадрова политика за задържане на младите специалисти.

От синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в "Пирогов" изпратиха отворено писмо до здравния министър Кирил Ананиев с редица искания, между които и оставката на изпълнителния директор на „Пирогов” проф. Асен Балтов, който е обвинен в прилагане на недобри медицински практики, които водели до страх и демотивация сред персонала.

„Сезираме ви за нарастващото напрежение в най-голямата спешна болница в България, породено от хаотичното и некомпетентно управление на сегашното ръководство”, се казва в писмото.

Медицинските служители, излезли на протеста днес, се оплакаха, че нямат консумативи и лекарства и че заплатите им значително са намалели. По думите им доверието към новото ръководство вече е изчерпано. Протестиращите медицински работници заявиха, че утре отново се събират, за да изразят недоволството си, както и че са готови да си подадат колективно оставката, ако проф. Балтов не се оттегли.

От ръководството на болницата отговориха, че няма да коментират протестите, докато не приключи проверката на здравното министерство. Тя беше разпоредена вчера от министър Кирил Ананиев след подаденото от протестиращите медици писмо.