Гледай
на живо

Лекарите от „Пирогов“ отново на протест

Според ръководството на болницата, заплатите се повишават

Лекарите от „Пирогов“ отново на протест Лекарите от „Пирогов“ днес излизат за трети, пореден, ден на протест срещу ръководството... thumbnail text

Лекарите от „Пирогов“ днес излизат за трети, пореден, ден на протест срещу ръководството на болницата. Недоволният персонал на лечебното заведение продължава да иска оставката на директора – проф. Асен Балтов. Часове преди протеста, своята гледна точка за ситуацията в болицата изказа част от ръководството на „Пирогов“.

„Заплатите в „Пирогов” не намаляват, а се повишават“, казаха пред  Нова телевизия от управата на болницата. Те обясниха, че парите за изминалия месец са били по-малко заради приоритетно разплащане с доставчици и увериха, че лекарите от болницата няма да останат ощетени. „Всеки месец болницата генерира 200-300 хил. лева дълг. Фирмите-снабдители завеждат дела за блокиране на сметките на „Пирогов”. Поради тази причина проф. Балтов от 3-4 месеца апелираше към ръководителите на клиниките и отделенията да не се дадат ДМС през октомври, а следващия месец. За да може с тях да се разплатим с фирмите, за да не се блокират сметките на „Пирогов”. За Коледа ще получат ДМС за 2 месеца”, заяви зам.-директорът доц. Олег Чолаков.

"Пирогов" има един голям дълг, в началото на годината бяха 17 млн. лева просрочените задължения, сега те за пръв път от много години насам са намалели“, коментира пред БНТ неврохирургът проф. Николай Габровски, заместник-директор по лечебната дейност в "Пирогов". Той подчерта, че проверките в болницата не спират и в тях няма нищо притеснително, а напротив – помага за подобряване на дейността на лечебното заведение. Проф. Габровски посочи, че кадрови дефицит в болницата, който да пречи на работата, няма. Постоянно напускат кадри, някои от тях се връщат, допълни той.

Председателят на борда на директорите доц. Христо Шивачев пък коментира пред бТВ, че „Пирогов“ работи нормално и извършва добре дейността си. Той посочи, че самата болница е в доста трудно финансово положение и затова е имало проблеми със заплатите. Той потвърди информацията на доц. Чолаков за изплащането на ДМС-тата, с цел финансово облекчение на на болницата, но те ще бъдат изплатени за два месеца преди Коледа.