София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

35% от българите живеят под прага на бедността

Неравенството между богати и бедни българи се задълбочава

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Изследване на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живот през месец юни показва, че всеки работещ родител в четиричленно семейство трябва да получава заплата не по-ниска от 1 143 лева.

Хранителните стоки и жилищните разходи се превръщат в основен фактор за повишаването на общия годишен индекс на издръжката на живота и формират общ дял около 60%. В същото време ръстът на доходите не може да компенсира нарастването на издръжката на живот, а неравенството между богати и бедни българи се задълбочава, показва изследването.  данни на Националния статистически институт за първите три месеца на годината, от които следва, че 78%  или над 5,5 милиона българи живеят със средства под нужните за нормалната издръжка на живот.


Само 22% от българските семейства получават общ доход на лице от домакинството, който е над 572 лв. само тези хора могат да живея приемливо и поносимо в нашата страна. За първа година се отчита по-висок ръст на средната работна заплата в частния сектор, отколкото в обществения.  С по-нисък темп на нарастване, спрямо средния за страната, се движат заплатите в областите Видин, Ловеч, Монтана, Добрич, Хасково, Кърджали.