София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

350 подръжници на Навални арестувани

Протестите се проведоха в 100 руски града

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руските власти арестуваха 350 човека в различни градове на страната заради протестите, организирани от опозиционния лидер Алексей Навални. В Москва, където протестите бяха най-многобройни, бяха арестувани 16 човека, начело със самия Навални. Късно вечерта в неделя ет бяха освободени, без да им бъдат предявени обвинения. Единствено Навални ще има задължението да се явява в полицията за подпис. Претенциите на властите са, че митингите не са били разрешени от градските власти. Най-много – 66, са арестуваните в град Уфа и Волгоград – 65.

В неделя в цяла Русия се проведоха протестни акции, наречени „Стачка на избирателите“. Навални призова своите подръжници да излязат на улиците, както и да не гласуват за нито един от кандидатите за президент на Русия. Протестите са отговор на Навални и неговия щаб на решението на Централната избирателна комисия да не го допусне до участие в изборите за държавен глава.