София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Велики четвъртък е!

Боядисваме червени яйца

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес е Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица. Денят е наситен със символика, библейски събития и народни поверия.

На този ден се е провела Тайната вечеря. Исус умил краката на всеки от своите ученици, предавайки им най-ценния урок – за смирението. След като завещал новата заповед за любов към всички, Христос казал на учениците Си, че ще бъде предаден. В недоумение те питали, кой ще стори това. Юда също запитал, но Христос му отговорил толкова кротко, че другите не разбрали, че той е предателят.

След вечерята Христос взел хляба, разчупил го и раздал на учениците си с думите: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата с червено вино и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете." Установено е тайното свето причастие.

После Христос отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

На службата се четат дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания.

Според народните обичаи, на този ден рано сутрин се боядисват великденските яйца - традицията позволява, освен на Велики четвъртък, обредните яйца да се приготвят и на Велика събота.

Първото яйце трябва да бъде червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази, за да носи късмет.

Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Червените яйца са символ на Христовата мъчения.