София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов вътрешен министър на Великобритания

Саджит Джавид получи поста след оставката на Амбър Ръд

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Саджид Джавид е новият вътрешен министър на Великобритания, съобщиха Ройтерс и Си Ен Ен.
Той е с пакистански произход, син на шофьор на автобус, който пристига със семейството си през 60-те години на миналия век и първият представител на етническо малцинство, който получава този правителствен пост.

48-годишният Джавид заема мястото на подалата снощи оставка Амбър Ръд, а назначението му беше обявено от офиса на премиера Тереза Мей.

Отстъпването на поста от страна на 54 - годишната Ръд беше в следствие на разкритието, че нейните служби са имали набелязан брой нелегални мигранти, които трябва да експулсират годишно.
Новият вътрешен министър е бивш инвестиционен банкер и депутат, а до днес бе по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление. Бивш секретар по културата, а след това – и по иновациите и бизнеса. Като депутат подкрепи оставането на Великобритания в ЕС по време на дебатите за брекзит.