София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Протести в Румъния

Хората са против смекчаването на Наказателния кодекс

6 годиниПолитика 13 Боряна Райчева

Хиляди хора изязоха на протест по улиците на големите градове на Румъния. Хората застават срещу смекчаването на Наказателния кодекс, защото така ще се блокира борбата с корупцията. На няколко места се е стигнало до сблъсъци с полицията. Осем души са задържани, а сед тях е и един германски журналист.

Припомняме ви, че румънският парламент одобри поправка в Наказателния кодекс, които би трябвало да намалят броя на престъпленията в страната. В действителност, след приемането на поправките, разследването се поставя в срок от 1 година, а ако в този период няма обвинение, разследването се прекратява. Ограничава се възможностите за използване на СРС. Няма да могат да се ползват и дигитални данни - например телефонни записи, иззети при криминален случай, в други криминални случаи, освен ако няма специална съдебна заповед. А телефонни записи по даден случай ще могат да бъдат чути от арестуваните. Ако издадена присъда не е подписана с положително становище от всички в съдебния състав, тя не е окончателна и може да бъде обжалвана. издаването на нормативни актове не може да се счита за криминално престъпление.

Протестите бяха насочени директно срещу Ливиу Драгня - лидерът на "бившите" румънски комунисти, които сега управляват страната, но Драгня не може да е премиер, защото е осъден за изборна измама- заради непозволени прийоми при събирането на гласове за референдум за свалянето на бившия румънски президент Траян Бъсеску.Точно тези промени в Наказателният кодекс позволяват на Драгня да обжалва присъдата си за изборна измама.