София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Нов протест на автобусните превозвачи

Премиерът покани недоволните на разговор

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Нов протест на  автобусни превозвачи под надслов „Обединени срещу приватизацията на бранша“ затвори днес центъра на Пловдив и София. Причината е промяна на регулацията в бранша, като според недоволните това ще доведе до унищожаване на по-малките фирми за сметка на вече утвърдилите  се големи компании.
 
Протестното шествие в Пловдив започна в 10:00 часа  тази сутрин. В него се включиха над 50 автобуса, тирове и маршрутни таксита. Те образуваха дълги  колони, които предизвикаха задръствания из целия център на град. В тяхна подкрепа към недоволството на превозвачите там се включиха и таксиметровите шофьори, които засвидетелстваха подкрепата си с клаксоните си.
 
В София шествието трябваше да започне  в 11:00 часа и да блокира  основни точки като „Цариградско шосе”, районът около храм-паметника „Свети Александър Невски“, Народното събрание  и централната автогара. Недоволните се заканиха и че ако не бъдат чути и лобисткият по думите им  Законопроект за Българска автомобилна камара не бъде оттеглен, са готови на радикални действия.
 
Вероятно вслушал се в тази закана премиерът реши да покани превозвачите на преговори в кабинета  си, за да се опитат да постигнат съгласие. Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта, обявила срещата, допълни още, че  протестното шествие в столицата, в което е предвидено да участват 250 автобуса, няма да потегли, докато не стане ясен резултатът от срещата.