София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Премиерът спря протеста на превозвачите

Изтегля Законопроекта за Българска автомобилна камара

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Управляващите оттеглят Законопроекта за Българска автомобилна камара и превозвачите спират протестите си. Това стана ясно след срещата между премиера Бойко Борисов с представители на превозвачите.

По нареждане на премиера Бойко Борисов се очаква депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов, който е вносител на законопроекта да оттегли предложения Закон.

"Разпоредил съм на Станислав да изтегли закона за създаването на Българска автомобилна камара. Договорил съм се с колегите и в спокойна обстановка някои от правилните неща да видим дали със закон или със сега действащите закони, наредби, да се поправят", каза пред журналисти Борисов след среща с превозвачите в Министерски съвет.

"За мое съжаление пак нещата дойдоха до този кабинет, въпреки усилията ми да се решават по министерствата", изтъкна той.

Припомняме, че тази сутри автобусни превозвачи организираха в София и Пловдив протест под надслов „Обединени срещу приватизацията на бранша“. Причината за недоволствто им е регулацията в бранша, като според тях това ще доведе до унищожаване на по-малките фирми за сметка на вече утвърдилите  се големи компании.

В Пловдив шествието започна в 10.00 часа и блокира центъра на града. В столицата над 700 автобуса бяха готови да затворят центъра на София.

След срещата в Министерски съвет Борисов коментира и желанието си за намаляване на дела на сивата икономика в транспортния бранш. "Сивият сектор да се извади от ситуацията. Предстои пакет номер 2, изключително важен за целия бранш - и там ни трябва единството на бранша. Секторът трябва да бъде успокоен и дисциплиниран", подчерта Борисов.