София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Две бедстващи български семейства в Гърция

От консулството ни в Солун са им оказали съдействие

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Две бедстващи български семейства са потърсили помощ от генералното ни консулство ни  в Солун, заради наводненията в Гърция. От пресцентъра на Министерството на външните работи съобщиха, че на нуждаещите ес вече е оказано нужното съдействие. Едното семейство е евакуирано, а за другото е установено, че не е необходимо да бъде транспортирано спешно, заради успокояване на метеорологичната обстановка. По последни данни и двете семейства вече пътуват към страната ни.
 
Изван тези два случая от министерството изясниха още, че са получени осем други  обаждания от българи с цел информация за обстановката.
 
Припомняме, че усложнената метеорологична обстановка в южната ни съседка доведе до бедствено положение в страната. Гърция бе ударена от циклона „Нефели“. Проливните дъждове над страната продължават, като стихията предизвика наводнения и множество щети. Най-тежко е положението на п-в Халкидики и в района Солун, където на места вече са паднали над 100 л/кв.метра.
 
Критично е положението и в северните части на страната. Районът на Халкитики и вторият ръкав Ситония са най-засегнати от мощната буря. Пороят остави много улици под вода, пътуването е затруднено, а властите препоръчват на хората да не излизат.
 
Бурята затрудни и трафика в района на Атина. На места са отнесени пътища. Противопожарните служби са реагирали на десетки сигнали за наводнени улици, подлези, сгради и приземни етажи.
 
Към момента метеорологичната обстановка е най-сериозна в районите на Волос, Лариса и  отново Халкидики, където има информация за наводнения и нанесени материални щети. По данни на местната Противопожарна служба през последните 24 часа в тези райони са получени множество сигнали за изпомпване на вода от сгради, както и за транспортиране на бедстващи.