София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Изслушват единствения кандидат за шеф на НЗОК

Д-р Дечо Дечев е посочен от ГЕРБ и се очаква да бъде избран на поста

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Парламентарната комисия по здравеопазване изслушва днес единствения кандидат за шеф на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев. Дечев по настоящем е изпълнителен  директор на столичната университетска болница за многопрофилно лечение „Св. Иван Рилски“. Той  е предложен от ГЕРБ и се очаква да бъде подкрепен от мнозинството. От страна на опозицията няма направено предложение за заемане на длъжността.
 
Припомням, че постът е вакантен от 20 юни, когато народните представители решиха да прекратят предсрочно мандата на Камен Плочев. Бившият директор сам поиска да бъде освободен от длъжност, след като дълго време беше в болничен.
 
Това се случи в края на май, като тогава Плочев се позова на член в Закона за здравето, според който, ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. 
 
Отпускът и заболяването на бившия шеф на НЗОК дойдоха следи сериозен конфликт  между него и здравния министър Кирил Ананиев за размера на дълговете на НЗОК към европейските здравни каси. Тогава Ананиев поиска оставката му, а впоследствие Плочев се оказа прав за размера на дълговете.