София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Трагична равносметка след рухването на мост в Генуа

Фирмата-концесионер на виадукта ще бъде разперпердушинена

6 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

38 са вече жертвите след трагедията в Генуа, като властите очакват броят им да се увеличи. Припомням ви, че вчера рухна мостът „Моранди“ на магистрала А10.

Сред загиналите има три деца - на 8, 12 и 13 години. Смъртта си на магистралата е намерило и цяло семейство – баща, майка и дете. Ранените са десетки, като петима от тях са в тежко състояние. Много хора са в неизвестност.

Инцидентът стана около 13.00 ч. местно време, при интензивен трафик. Десетки коли пропаднаха от 100 метра височина, а рухналата част от моста е около 200 метра. От вчера започна мащабна спасителна акция – близо 400 пожарникари, десетки медицински екипи, хеликоптери и доброволци разчистват отломките и помагат на оцелелите пострадали.

Кранове ще бъдат използвани за търсене на оцелели и премахване на опустошението при операцията, която ще отнеме дни.

Общо 440 души са принудени да напуснат домовете си като предпазна мярка да не се срутят и двете останали части на моста.

Мостът, наричан от местните жители "Бруклин бридж", е ключов елемент от шосето Милано-Генуа и шосето, което свързва Генуа с Франция, както и италианското крайбрежие с Монако. Местните минават по този мост по няколко пъти на ден.

След трагедията стана ясно, че мостът е бил в окаяно състояние, а процесът на гниене на конструкцията е видим. Твърди се, че цяла седмица преди инцидента е текъл ремонт, а някои шофьори споделят, че са усещали силни вибрации при преминаване през моста. Засега официалната версия е, че мълния е ударила една от железните подпори на виадукта.

Правителството на Италия обяви , че ще е безпощадно с фирмата, концесионер на естакадата. Министърът на транспорта Данило Тонинели заяви, че започва процедура за отменяне на концесията на компанията оператор на автомагистралата и поиска оставките на най-висшето ръководство на "Аутостраде пер л'Италия". На компанията ще бъдат наложени огромни финансови санкции – до 150 милиона евро, съгласно концесионния договор. Правителството започва инспекция на остарелите мостове и тунели в страната.