София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Празнуваме Симеоновден!

1 септември - начало на новата църковна година

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

На 1 септември празнуваме началото на новата църковна година, както и летния Симеоновден, който е християнски празник в чест на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. Симеоновден се счита за земеделската нова година, когато започват есенната оран и сеитба и събирането на орехи. Народните обичаи повеляват сутринта на 1 септември жените да замесят пшенично тесто и да направят питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се оре.

На този ден жените замесват пшенично тесто и правят питки, с които захранват ритуално воловете и биволите, с които ще се орат нивите. Приготвят се и малки кравайчета, които се нанизват на рогата им.

На Симеоновден и започва бруленето и събирането на орехите, поради което на места наричат празника 'Симеон брульо'.

 

Народната традиция повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата - да не 'излезе берекетът от дома'.

Не се кладе огън, докато не се върне орачът, за да се предпазят посевите от пожари. Забранена е и всякаква домашна работа, свързана с вълна, за да не нападат вълци стадата.

Жените не перат и не простират, за да не са празни класовете.

Според народния календар на този празник се почитат бременните жени, младите невести и майките. Гадае се по това какъв човек първи ще дойде в къщата - мъж или жена, такъв добитък ще се роди.

На Симеоновден се правят прогнози и за времето - каквото е в този ден, такова ще е и през месец януари.

Имен ден днес празнуват: Мона, Мони, Монка, Моника, Мончо, Моньо, Сима, Симан, Симана, Симе, Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян и Симяна

Честит празник!