София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

4 часа КСНС при президента

Ще се прави нова програма за отбраната

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Да бъде подготвена нова програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България. Това реши Консултативният съвет за национална сигурност при президента.

Програмата трябва да обхване периода от 2020 до 2030 г.

Консултативният съвет заседава около 4 часа, а темата беше ролята на България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското европредседателство.

След заседанието президентът обяви, че приветства приетия от правителството план, според който до 2024 г. разходите за отбрана трябва да бъдат до 2% от БВП.

"Ние стигнахме до много важен консенсус - че този план остава открит и трябва своевременно да бъде прегледан и надграждан, така че България да преследва развитието на адекватни отбранителни способности", обяви още Радев.

До 30 септември т. г. трябва да бъде извършен преглед и при необходимост актуализиране на плана за повишаване на разходите за отбрана по-рано.

България ще представи идея за изграждане на международен институт за устойчиви технологии и научен център за Югоизточна Европа, реши още съветът за национална сигурност.

Участиниците в Съвета са се обединили около позицията, че европредседателството предоставя възможности на България за ефективно ръководство на процесите за изграждане на обща европейска отбрана, за интеграция на българските въоръжени сили, промишленост и наука в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия, както и за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани.