София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

4 часа разпитват Саакашвили в Киев

Бившият президент на Грузия започва обиколка по Украйна

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, който живее в Украйна и е лидер на местното „Движение на новите сили“ бе разпитван повече от 4 часа в сградата на Службата по безопасност на Украйна. Както е известно, срещу него има заведени няколко дела, включително за незаконно преминаване на границата, както и за екстрадиция в Грузия. След разпита, Саакашвили бе пуснат свободно от сградата на Службата. „Всички въпроси се отнасяха единствено до политическите акции“, заяви Саакашвили пред журналистите.

Той добави, че след 11 януари започва обиколка на страната в търсене на хора, които да се включат в новата власт, която трябва да смени режима на Петро Порошенко. Той обаче бе категоричен, че ще продължава да се явява на разпитите в Службата по безопасност на Украйна.

На 5 януари съдът в Тбилиси осъди задочно Саакшвили на три години затвор за злоупотреба със служебното положение. Властите в Грузия се надяват бившият президент на страната да бъде екстрадиран и да излежи присъдата си.