Гледай
на живо

4-годишните с предучилищна подготовка от догодина

Законовите промени ще бъдат предложени през октомври

4-годишните с предучилищна подготовка от догодина 4-годишните деца ще преминават предучилищна подготовка от догодина, ако бъдат приети промени в Закон... thumbnail text

4-годишните деца ще преминават предучилищна подготовка от догодина, ако бъдат приети промени в Закона за предучилищно образование, съобщи министърът на образованието науката Красимир Вълчев.

Разширяването на подготовката ще бъде предложено през октомври.

Предложение ще има за преразпределение в системата за делегираните бюджети.

Учебната година за гимназистите ще завършва до 30-и юни, а ще започва както до сега – от 15-и септември. По-ранен е срокът за спортните учебни заведения, които стартират от 1-и септември. Промяна ще има в зимната ваканция, вместо до 7-и ще бъде до 2-и януари.

Един ден увеличаване има на междусрочната и пролетната ваканции, за сметка на лятната.

Оценяването на учебниците продължава до 7-и август.

Утре ще се обсъждат промени за намаляване броя на децата с образователни дефицити в начален етап на училищно обучение. Вместо да повтарят годината, те ще трябва да учат допълнително, което в момента се прилага през лятната ваканция. Изискванията ще бъдат съобразени със социалните помощи за семействата.

Ще има допълнителни помощи и плащания, обвързани с посещаемостта. Това ще важи и за първокласниците, при които помощта ще е свързана с посещението на предучилищна подготовка.