София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

40% от смъртните случаи у нас били предотвратими

Експерти: Парите за здраве не се разходват правилно

6 годиниЗдраве 5 Боряна Райчева

Проучване на „Евростат” показва, че 40% от смъртните случаи у нас било възможно да се предотвратят. Анализът на агенцията сочи, че това може да стане, ако е налице ефективна здравна система, качествени медицински услуги и технологии.

Оказва се, че у нас над 50% от лекарите и 40% от останалия медицински персонал са в пенсионна или в предпенсионна възраст. Нарушена е и една важна пропорция: в България на един лекар се пада една медицинска сестра, докато в развитите страни това съотношение е средно 1:3.

Според д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, предотвратяването на смъртните случия би било възможно, ако се харчат правилно отпуснатите пари за здраве.

Пред Нова телевизия Кацаров обяси, че показателят, с който мери „Евростат”, освен с качеството на медицинската помощ, е свързан и с факторите на околната среда, включително тютюнопушенето и употребата на алкохол.

България заема девето място сред 189 държави по употреба на алкохол на глава от населението и 12-о място по тютюнопушене, сочи черната статистика.
„За съжаление, в последните години, човек, когато заговори за здравеопазването у нас, винаги се споменава едно изречение с три констатации и те са: много пари даваме, няма реформи и няма резултати. И трите не са верни", обясни д-р Методи Янков, управител на болница „Сердика". По думите му, необходимо е да се определи колко пари на глава от населението се отпускат за здраве и как точно се разходват тези пари.