София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът награди непопулярните будители

Р.Радев: "За будител само интелект не стига!"

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Орлин Чеченовски е човек, чието име вероятно чувате за първи път. Той не е от  хората, които всеки изскачат от екрана на телевизора, щом натиснем копчето. Не посещава светски събития, не търси публичност и внимание. От години работи като планински водач и обучава други да тръгнат по стъпките му, а последните две, посвещава на изграждането на нов заслон в една от най-труднодостъпните планински местности у нас - Кончето, намираща се на височина от 2810 метра. За тази си дейност на днешния 1-ви ноември Орлин беше награден от президента Румен Радев като един от съвременните тихи будители.
 
Новоизграденият заслон, който замества предишен вече неизползваем, е място с размери от 7 кв. метра в самите скали, без ток  и вода, но осигуряващо шанс на до 13 души да оцелеят при бедствена ситуация в планината. Цялото му изграждане  отнема два месеца всекидневна работа, която няма как да бъде свършена без помощта на  и на други хора, завладени от ентусиазма на Орлин.
 
Акцентът на днешния 1-ви ноември държавният глава постави именно върху тихото будителство, на малко известните герои на нашето време, които с всекидневните си усилия променят малко по-малко света, в който живеем и които имат пълното право да се наредят до имената на едни от най-популярните наши писатели, певци, актьори и общественици. Държавният глава припомни още, че будители е имало винаги, тъй като необходимостта от пробуждане никога не отпада и припомни собствения си призив от преди месец за обединение.
 
Празникът на народните будители по традиция, освен с връчените отличия, беше отбелязан с приемане от старана на държавния глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на почетния строй на Националната гвардейска част и с церемония по издигане на българското знаме.