София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съдебна жестокост: Иванчева и Петрова остават в ареста

Съмишленици на арестуваната кметица започват безсрочна гладна стачка

5 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Бившата кметица на столичния  район "Младост" Десислава Иванчева и  заместничката й Биляна Петрова, обвинени за вземане на подкуп в особено големи размери, остават в ареста. Това стана ясно днес в съдебната зала по време на течащите разпити на свидетелите, а решението е взето късно снощи на закрито съдебно заседание. В същото време третият обвиняем- обявен от прокуратурата  за  посредник в незаконната сделка между Иванчева и бизнесмена Ваклин, Петко Дюлгеров вече е пуснат под домашен арест и днес дойде сам в съдебната зала. 
 
Припомняме, че в средата на октомври Специализираният наказателен съд постанови мярката "домашен арест" спрямо тримата задържани. Последва протест от страна на прокуратурата пред по-горната инстанция. Защо обаче към настоящия момент Дюлгеров е пуснат под домашен арест, а Иванчева и Петрова са оставени в ареста и двоен стандарт ли е това? Отговор на този въпрос даде прокурорът по делото Илиян Рангалов.
 
Това на практика означава, че по закон Иванчева и Петрова е можело да бъдат пуснати още след постановяването на  мярката "домашен арест"от първата инстанция, както това е станало с Дюлгеров, но магистратите са преценили, че случаят с тях двете дава възможност за прилагане на изключението, а именно да се задържат до решението след обжалването. 
В последния възможен момент снощи прокуратурата е обжалвала и домашния арест  на Дюлгеров, затова е може и той да бъде отново задържан под стража.
 
Самият Дюлгеров  категорично отказа да коментира подробности по делото, свързани с неговото участие.
 
Пред Сашо Диков  Дюлгеров обясни само, че страда от тежко заболяване, което налага да му бъдат направени трансплантации на роговиците и на двете очи и че няма как да се лекува в ареста. По случая с Иванчева, Дюлгеров беше лаконичен.
 
В залата Иванчева и Петрова определиха отношението към тях от старана на съдебната система у нас като прекомерно  и несправедливо и отново отрекоха да са вземали каквито и да било пари от бизнесмени и обвързаха задържането си с  битката им срещу незаконните строежи в "Младост".
 
Привърженици на Десислава Иванчева ще излязат на протест тази вечер от 18:00 пред Съдебната палата. Бившият ПР на община "Младост" и близък сътрудник на Иванчева Петър Кърджилов обяви, че той и още няколко души започват безсрочна гладна стачка. Целта им е пълното оневиняване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.