София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Министърът по Брекзит подаде оставка

Доминик Рааб не одобрява със сделката с ЕС

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Битката на британския премиер Тереза ​​Май да спечели по-широка подкрепа за сделката за Брекзит получи тежък удар тази сутрин с оставката на Доминик Рааб, министър, отговарящ за преговорите за напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз.

В съобщение Рааб посочва,  че не може да подкрепи условията в споразумението за Брекзит. Причините за решението му са поместени в писмо до премиера Тереза Мей, съобщават местните медии.

След пет часа разгорещени разговори между министрите от кабинета на  Даунинг стрийт в сряда вечерта, служител, близък до кабинета, заяви, че по време на срещата са имали "големи разделения" и противоречия по проектоспоразумението на премиера. Въпреки разногласията обаче, Терезе Мей успя да си осигури подкрепа за споразумението за „развода“ на Лондон с Брюксел.

По-късно самата Мей обяви, че въпреки различните становища по сделката, никой от министрите няма да напусне правителството.

Оставка днес подаде и министърът за Северна Ирландия Шайлеш Вара. Той също обяви, че не може да подкрепи споразумението за Брекзит.

Преди няколко дни министърът на транспорта на Великобритания Джо Джонсън, който е брат на бившия външен министър Борис Джонсън, подаде оставка. Той не желае да подкрепи плана на премиера Тереза Мей за развода с Европейския съюз.

Вчера беше разпространена информация, че министрите Пени Мордонт и Естер Маквей могат да подадат оставка като протест срещу сделката за Брекзит.