София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бабинден е!

Празникът е известен още като Ден на родилната помощ

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На днешния 8-ми януари отбелязваме Бабинден.Някога денят е бил посветен на възрастните жени, които са помагали на родилките, а днес е празнуват преди всичко акушери и гинеколози.
 
По традиция на този ден бабата обикаля всички къщи, в които е помагала да се родят деца през годината. Тя дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното - паричка, вързана на червен конец.
 
След това възрастната жена измива лицето на детето, тъй като се вярва, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. 
 
Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата, при раждането на рожбата си е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, за да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова бяла кърпа. 
 
Оттам е останала традицията на бабите на този ден да се подаряват кърпи и сапуни. В някой краища на България към тези дарове се добавят и риза, чорапи и пари. 
 
Обичаят е повелявал, майките да заведат бабите до най-близката река или водоем и там да ги изкъпят с подарения сапун, след което да ги избършат с кърпата. От своя страна бабата е връзвала на дясната ръчичка на детето бяло или червено конче.
 
От 1951 година Бабинден е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.