София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

43 милиона имигранти живеят в САЩ

Най-много идват от Индия, Китай, Салвадор и Куба

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Над 43 милиона жители на САЩ са имигранти от други страни, се казва в доклад на вашингтонската неправителствена организация "Център за изследване на емиграцията", цитиран от Ройтерс. Имигрантите са 13, 5 % от населението на Америка. Това е най-високият процент за последните 106 година, се казва в документа. Всеки осми жител на Щатите е имигрант първо поколение. Освен това в страната живеят 17 милиона деца, родени в семейства, където поне единият от родителите е имигрант. Така общия брой на чуждите граждани в страната нараства до над 60 милиона, допълват експертите.
Петте страни, от които идват най-много чужденци, са: Индия, Китай, Доминиканската република, Салвадор и Куба.
Според доклада, всяка години имигрантите се увеличават поне с по 1 милион, което оказва силен натиск върху икономиката, обществения живот, инфраструктурата и околната среда. Ръководителят на екипа Стивън Камарота смята, че в САЩ трябва да се проведе сериозна дискусия за ограничаването на притока на имигранти. Според неговите прогнози, през 2023 година нивото на чужденците в САЩ ще се увеличи до 15 %, което ще е безпрецедентен ръст в историята на Америка.