София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

4500 са жертвите на тормоз от католически свещеници в Австралия

Средната възраст на жертвите е между 10 и 11 години

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

В Австралия за 35 години са регистрирани около 4500 случая на обвинени в педофилия представители на католическото духовенство, съобщава „Sydney Morning Herald“ по данни на Кралската комисия, разследваща сексуалните престъпления срещу непълнолетни.

По данни на комисията, за периода от 1950 – 2010 година в педофилия са обвинени седем процента от всички католически свещеници в Австралия. В четири религиозни организации, сходни обвинения са повдигнати срещу повече от 20% от представителите.

Средната възраст на жертвите от женски пол са на 10,5 години, а от мъжки на 11,5 години. Реалният брой на жертвите вероятно никога няма да се изясни, тъй като много от тях предпочитат да мълчат.

"Тези цифри са шокиращи. Това е трагедия и е непростимо. Във всеки един документ е скрито по едно дете, пострадало от ръката на този, който е бил задължен да го закриля и защитава“, заяви по време на изслушването Франсис Саливанглава от Съвета на правото, правосъдието и изцелението в Католическата църква.

Историите на жертвите бяха „една от друга по-лоши“, заяви Гейл Фернес, водещ юрист в комисията.

Обвиненията в педофилия са не само срещу представители на австралийското католическо духовенство, замесени са и свещеници от САЩ, Белгия, Ирландия и други страни.