София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

46% от българите са с противоречиво мнение за референдума в Каталуния

Същият е процентът и на отричащите

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

50% от пълнолетните българи са обнадеждени от резултатите на изборите в Германия. 21% се чувстват разочаровани. Референдуми като този в Иракски Кюрдистан и този в Каталуния, Крим и т.н. събуждат по-скоро противоречиви реакции – 46% ги подкрепят, а други 46% се боят от перспективите, които те отварят. Около милион и осемстотин хиляди души са онези българи, които споделят опасения, че те или техни близки могат да бъдат отвлечени. Отминалият летен туристически сезон се възприема като успешен.

Това са част от изводите от експресния сондаж на „Галъп интернешънъл“ по важните напоследък теми, проведен на 26 - 27 септември сред 1000 пълнолетни българи, чрез интервю по телефон в панелна извадка, която осигурява национална представителност на данните.

Мнозинство от 85% отхвърля мнението, че Русия е заплаха за България. 83% смятат, че изучаването на българския език от страна на нашите малцинства в други държави е важна тема.

Оказва се, че около 32% от пълнолетните българи твърдят, че изпитват притеснения от отвличане – лично, или по отношение на близки и роднини.

На този фон закономерно изглеждат опасенията, че страната ни не е готова за Шенген. Около две трети смятат така (62%), а около една трета е на обратното мнение (31%).

Представата за успешен туристически сезон се е наложила сред 61% от българите. Оценката на обществото за работата на министъра на туризма - Николина Ангелкова също е по-скоро висока – 42%. Като неуспешна работата на министъра определят 32%, а около една четвърт са се затруднили да отговорят (26%).