София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БАГЕР СЪБОРИ ТРИ НЕЗАКОННИ КЪЩИ В ГЪРМЕН

СЪБАРЯНЕТО ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДО 13-ТИ ЮЛИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Първите 4 незаконни къщи в ромския квартал на Гърмен бяха съборени принудително. Кордон от полиция и жандармерия застана между багерите и жителите на махалата.
Въпреки очакваната съпротива ромите доброволно премахнаха къщите си. След като заповедта беше изпълнена, сега предстои да се разбере къде ще бъдат настанени хората от него.
В събарянето на къщи се включиха специализирани автомобили на ВиК, пожарната, електроснабдяването и спешната помощ, които бяха разположени на входа на ромската махала в Гърмен. На място дойдоха и подкрепления от жандармерията и полицията.
Една жена от ромски произход се опитала да хвърли детето си пред тежкотоварните машини, ни полицията я е спряла навреме.
Зам.-областният управител на Благоевград Асин Адемов заяви, че ромите от квартала са били подведени, защото не са били предварително инфомирани, че земята, която получават с решението на Общинския съвет, е земеделска и върху нея не е възможно да се строи. Той е категоричен, че бившият кмет Ахмет Башев е излъгал ромите от квартала през 2011г. Според него тогава Общинският съвет в Гърмен е приел решение 29 семейства от „Кремиковци“ да имат правото да закупят земеделска земя. Не им е било обяснено обаче, че те нямат право да строят върху нея.
Събарянето на незаконните постройки в община Гърмен ще продължи на 13 юли.